Tips

5 tips om je kind zijn speelgoed te laten opruimen

423271508_193cf3e0175 Tips om je kind zijn speelgoed te laten opruimen

‘Ruim je speelgoed NU op! Anders… gooi ik de hele bak zo de container in!’ Wat je vervolgens toch niet doet. Of: ‘Dan ga je nu naar je bed!’, waarna jij vervolgens al zijn speelgoed staat op te ruimen… Is dit voor jou ook een bijna dagelijks terugkerend probleem? Hier een paar tips die helpen!

1. Zorg voor overzicht
Laat je kind eerst het ene opruimen, voordat het met het andere begint.  Zorg daarnaast dat het speelgoed overzichtelijk is opgeborgen, bijvoorbeeld per soort in verschillende bakken. Lees ook mijn andere blogpost hierover: Help, nog meer speelgoed!

2. Beperk de keuze

Omdat jonge kinderen nog van de hak op de tak spelen, is het lastig hen steeds tussendoor te laten opruimen. Kies daarom hooguit 3 dingen waarmee hij kan spelen, laat de rest in de kast. Wanneer ze toch weer met iets anders willen spelen, ruim je eerst samen met hem het andere op. Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met leren opruimen; kleine kinderen vinden het vaak nog leuk en zo slijt het er vanzelf in.

3. Help je kind een handje 
Doordat jonge kinderen het overzicht niet hebben, weten ze niet waar ze moeten beginnen met opruimen. Wij zien de chaos, maar kunnen vervolgens een onderscheid maken in verschillende soorten speelgoed en ruimen binnen no-time al het speelgoed precies in de juiste bak op. Jonge kinderen kunnen dit nog niet; zij zien alleen de chaos en haken af. Gevolg: strijd omdat ze niet willen opruimen en jij volhoudt dat ze móeten opruimen. Door ze te helpen geef je het goede voorbeeld én maak je het voor hem overzichtelijk. 

4. Leer ze hun eigen verantwoordelijkheid hierin 
Wanneer ze wat ouder zijn en ze op hun kamer spelen bijvoorbeeld, ben je er niet steeds bij. Je kunt ze dan weer op het eerste punt wijzen, omdat ze anders aan het eind van de dag erg veel in één keer moeten opruimen. Dat is de consequentie. Geef dan ook duidelijk aan dat ze het zelf moeten doen. Je kunt zeggen dat hij eerst moet opruimen, voordat hij beneden komt.

5. Maak er een vaste gewoonte van 
Bijvoorbeeld voor het eten, voor het slapen gaan of voordat de tv aangaat eerst opruimen. Zo komt er routine in en zal je kind zich er gemakkelijker aan houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *