Moeders aan het woord!

Moeders aan het woord – Kim

Goedendag ik zal me even voorstellen, ik ben Kim (34) alleenstaande moeder van drie kinderen. Jacob (9), Charlie (6) en Milo (bijna 4). Ik heb wel een verloofde, maar we wonen niet samen. Ik heb zelf net van mijn hobby mijn werk gemaakt, een eigen bedrijf opgericht. Ik geef workshops in een levensstijl beweging.

Twee van de kinderen wonen inmiddels niet meer thuis omdat ze beiden zoveel zorg nodig hadden. Ze zijn autistisch en hebben andere medische problemen. Ik kreeg helaas niet de juiste hulp die ik nodig had, ze wonen nu ergens goed. Vijf jaar lang heb ik gevochten voor de juiste hulp, maar helaas. Ik ben tussentijds ook nog erg ziek geworden en het werd me daardoor te veel, waardoor het voor de kinderen en ook het thuisblijvend kind en mezelf verstandiger was het zo op te lossen. Absoluut niet makkelijk, laten we dit voorop stellen.

Regels.
Ik ben iemand die wel strenge regels heeft, dat moest ook met twee autistische kinderen. Iets afwijken van het gewone ritme gaf problemen. Elk kind had een andere aanpak nodig. Dit maakte de opvoeding ook erg zwaar. Bij de oudste moest je op een dringende manier iets zeggen, bij de middelste moest je altijd 2 keuzes geven binnen jou grenzen anders ging ze met je aan de haal. En de jongste die kon je gewoon netjes vragen. Nou ik kan je vertellen dat dit erg lastig is 3 verschillende opvoed stijlen in een huishouding.

minimaliseren - gangkastIk ben al meer dan 10 jaar bezig met consuminderen, minimaliseren, ecologisch en biologisch te zijn. En steeds ga ik een stapje verder. Het is onmogelijk om gelijk alles in 1 keer doen. Ik leef bovendien maar van 40 euro per week. Dus dure aankopen die wat meer ecologisch zijn wil niet, daarvoor moet er gespaard worden. Soms moet je creatieve oplossingen vinden. Daarover straks meer.

Consuminderen vind ik erg belangrijk, gooi niet zomaar alles weg, geef ze weg aan een ander die het wel goed kan gebruiken. Ik ontvang bovendien de kleding van de kinderen van kennissen en andere mensen. Zo worden die kleding ook weer hergebruikt.

Minimaliseren
Ik heb thuis alleen nog maar gebruiksvoorwerpen liggen. Geen onnodige spullen in de kasten liggen. Zo kan je ook beter alles schoonhouden en weet je wat je hebt. Dit is wel een proces van jaren geweest. Spullen weggegeven of verkocht als het nog wat waarde had.

Ecologisch.
Ik ben erg milieubewust bezig. Zorg voor goede sortering van het afval. Alle papier in papier container. Alle plastic in plastic container en GFT ook goed scheiden. Als je dan oplet wat je binnen haalt dan heb je als het goed is geen restafval meer. Ik heb al een jaar geen restafval gehad. Ook probeer in naast de voedselbank het eten dat ik koop zoveel mogelijk los te kopen met mijn eigen zakjes, bakjes en potjes.

Groene thee - biologischBiologisch.
Ja dan zou je denken hoe doe je dat met voedselbank voedsel? Nou het zal je misschien verbazen maar ze hebben enorm veel biologisch spullen. Ze weten precies wat ik graag wil en geven mij de biologisch producten. De spullen die te veel rode ,gele e-nummers en suiker hebben laat ik staan, dat mag dan wel aan een andere klant van de voedselbank meegegeven worden.

Voeding.
Door goed te gaan eten ben ik in twee jaar tijd meer dan vijftig kilo afgevallen. Ik had nooit verwacht dat het zo hard zou gaan. Blijkbaar zit er dan zoveel troep in ons eten dat je niet anders dan zwaarder word. Als je weer puur gaat eten zoals de natuur het bedacht heeft dan gaat je lichaam weer in balans komen zoals die hoort te zijn. Ik eet dus zo min mogelijk suiker (wel fruit) en geen rode en gele e-nummers meer. Ik voel me daardoor veel beter. In het begin ga je wel een enorm ontwenningsfase door, maar daarna is het wel erg fijn. Zo ben je fitter, energieker en zit je beter in je vel.

wc - doekjesOpvoeding.
I
k betrek mijn kinderen hier erg in. Zo helpt mijn zoon met het wasbare toilet papier in wasmachine te gooien. (zie filmpje) Zo hebben we alles wasbaar trouwens. “Keukenpapier”, maandverband en we hadden ook wasbare luiers. Leer ik dat douchen niet zo vaak hoeft, twee keer per week is voldoende. Wassen we onze haren erg weinig en met een natuurlijk product. Ik gebruik Aleppo zeep.  We doen al twee jaar met 1 blok zeep. Bovendien zitten er geen chemische middelen in zoals in douche cream. Ondanks wasbare producten hadden we toen we nog allemaal in een huis woonden een verbruik van maar anderhalf persoon i.p.v. vijf personen. Wasbare toilet papier heb ik gemaakt van oude flanellen doeken die ik nog in huis had. Zo koop je niks nieuws en hergebruik je spullen. Speelgoed halen wij bij de speel-o-theek. Ze hebben erg weinig speelgoed nog thuis liggen. Hierdoor word er wel gespeeld met speelgoed en bovendien ziet het er netjes uit in huis. Geen ontplofte speelgoed bom. Dit geeft veel meer rust in huis.

Mijn wensen en veranderingen.
Wat ik nog graag zou willen veranderen is nog minder afval hebben. Helaas is dit wegens alle boodschappen van de voedselbank niet altijd mogelijk. Toch nog heel wat plastic helaas. Ook zou ik meer mijn eigen schoonmaak producten willen maken. Echter, had ik een hele voorraad vijf jaar geleden en die is nog steeds niet op. Rest komt vanzelf, elke week denk ik weer oh dit kan ik ook nog doen waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?

Mijn wens voor deze wereld is dat mensen zich bewuster worden wat ze allemaal binnen krijgen voor giftige stoffen. Dat de fabrieken inzien dat het geen gezonde producten zijn en dat je producten beter los kan kopen. Meer verpakkingsvrije winkels. Dat dit gemotiveerd word door de regering als de gezonde manier van leven. Dat goed gekeurde giftige e-nummers worden verbannen.

Mijn tip voor opvoeding is laat je kinderen gezond eten! Als mijn kinderen suiker en kleurstoffen aten dan waren het net ADHD kinderen. Zonder deze zijn ze het niet. Dit is dus wat voedsel doet met ons. Betrek je kinderen hierin. Leg uit waarom en maak samen alternatieven die net zo lekker zijn.

DoTerra

* de afbeeldingen en/of filmpjes zijn geplaatst met toestemming van de ouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *