Interview van de maand

Mascha Jongman – expertisecentrum voor Hooggevoelige kinderen

Kan je over jezelf vertellen, wie je bent, gezinssamenstelling en wat je doet? 

“hoi, ik ben Mascha! Bijna 35 jaar, getrouwd met Jelle en mama van een tweeling van 4; Abel en Rosa. Ik ben zelfstandig ondernemer en eigenaar van een trainingscentrum voor Hooggevoelige volwassenen (MaschaJongman) en een expertisecentrum voor Hooggevoelige kinderen en hun gezin (Kinderzorgwinkel). Ik ben een creatieveling, eigenwijs en zelf ook gevoelig.
Waaruit en wanneer is jouw onderneming ontstaan?

“Als ex-juf had ik voor de klas al meteen een connectie met de kinderen die een beetje ‘anders dan anders’ waren. Ze konden hun verhaal bij me kwijt en ik genoot ontzettend van het bijzondere contact. Al tijdens mijn eindstage op een basisschool kwam ik erachter dat ik meer wilde en meer kon betekenen. Ik besloot dus door te studeren. Vandaaruit is in 2009 mijn praktijk Kinderzorgwinkel ontstaan. Later is dit een expertisecentrum geworden en daarnaast besloot ik ook een afdeling voor volwassenen op te richten. Ik kan mijn ondernemerschap heel goed combineren met het moederschap en vind de vrijheid en het zelf indelen van mijn uren heerlijk. Ik zou het niet meer kunnen missen om ZO vanuit mijn passie te kunnen werken.

Kun je vertellen over de diversiteit aan ouders/verzorgers/ volwassen die bij je langs komen voor hulp/advies?

Omdat mijn specialisme hooggevoeligheid is komen er vooral ouders met (jonge) kinderen bij me langs. Deze kindjes spiegelen hun omgeving met hun gedrag en hun ‘voelsprieten’ zorgen ervoor dat ze ontzettend veel prikkels en emoties met zich meedragen. Het gevolg is dat deze kinderen (en ook pubers) vaak boze buien hebben of heel angstig kunnen worden. Ik ondersteun ouders daarbij en laat ze ervaren wat hun kind hen precies wil vertellen met het gedrag. Vaak gebeurd het ook dat een ouder erachter komt dat hij/ zij zelf Hooggevoelig is en daardoor veel tekort gekomen is. Dan is het belangrijk dat de ouder eerst gaat helen en zich weer krachtig gaat voelen, waardoor het kind ook mee kan groeien. In mijn praktijk voor volwassenen komen mensen die wel weten dat ze heel gevoelig zijn, maar er lastig mee om kunnen gaan. Ik help ze de weg te vinden naar hun intuitie en kracht. Ook komen er andere ondernemers bij me voor een cursus of een workshop op het gebied van hooggevoeligheid en ondernemerschap.

Wat is het mooiste moment dat je hebt meegemaakt in je loopbaan, welk moment staat je echt bij?

Dat zijn er vele geweest, maar ik denk vooral dat mijn gezin zo trots op me is. Ook vind ik het echt fantastisch om de lieve verhalen van mensen terug te horen nadat ze bij me zijn geweest. Ik kan echt genieten van de power van sommige pubers of volwassenen na een consult!

Wat probeer je mensen mee te geven als je ze bij jou uit het centrum lopen?

Blijf altijd bij jezelf! Je hoeft je niet aan te passen om erbij te horen… Je bent prachtig zoals je bent en je kunt juist met jouw gevoelige aard het verschil maken!

Is er over de jaren heen veel veranderd in hulpvragen?
Nee, ik ben juist meer veranderd. Ik ben meer gaan staan voor mijn missie en visie en durf daarmee veel meer mezelf te laten zien en mensen aan te spreken. Ik merk dat er daardoor veel meer verbinding met me wordt gemaakt. En dat is echt gaaf.

Nu in deze wereld… waar denk je dat de ouders het meeste baat bij hebben?
Zorg dat je blijft geloven in jezelf, blijf kalm en trouw aan je eigen gevoel. Wat er ook gebeurd. Als je zelf heelt en vol zelfvertrouwen het leven staat (en jezelf een goede ouder vindt), dan wordt je kind daar heel gelukkig van.

Heb je voor onze ouders een tip?

Weet dat jouw gevoelige kind je uitdaagt. Dat gedrag heeft een reden, dus probeer door die buitenkant heen te kijken.

Alleen rust kan je redden ;). En… vergeet niet te genieten van je kinderen, ze zijn zo snel groot.

Super bedankt!!!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *