Kinderdagverblijf en basisschool

Onze oudste dochter vond het helemaal fijn op het kinderdagverblijf. Vanaf dag 1. Dus de moeilijke momenten die wij hadden bij het wennen, toen ze nog een klein kindje van ruim twee maanden was, had zij helemaal niet. En na vier jaar, hoe gaat dat dan op school? Wij maakten van alles mee.

Ik weet het nog zo goed….ik sprong een gat in de lucht toen er eindelijk een plekje vrij kwam en we wisten dat Iris naar het kinderdagverblijf zou kunnen. Want er was een wachtlijst, iets wat nu niet meer zo is geloof ik. Maar om het moment dat we haar mochten laten wennen en haar daar achter moesten laten, bij twee wildvreemde leidsters…wat was dat moeilijk. Ik voelde me zo’n slechte moeder! Maar toen ik haar haalde was het helemaal prima gegaan. Ze had haar oogjes uitgekeken naar alle andere kindjes en heerlijk geslapen. Zo ging dat vier jaar lang. Eigenlijk heel fijn, maar als moeder vond ik het ook wel eens lastig. Dat ik het moeilijk vond om iedere dag dezelfde structuur te bieden, want ik ben niet zo van de structuur. En daar zijn ze op het kinderdagverblijf natuurlijk meester in. Uiteindelijk ben ik blij dat ze daar veel is geweest, ik denk dat dat haar goed heeft gedaan. Ze heeft er ook hele fijne herinneringen aan.

Bijna vier jaar
Toen naderde de dag waarop ze vier jaar werd en naar de basisschool mocht.  Het grappige is dat ze daar ook echt aan toe was, zoals je bij de meeste kinderen hoort. Ze ging wennen in haar nieuwe klas en nam afscheid op het kinderdagverblijf. Ik weet nog goed dat haar juf het zweet op haar voorhoofd had staan de eerste dagen. Iris had meer onder- en naast haar stoel gezeten dan erop. En ze zag en hoorde alles om haar heen, behalve de juf. Compleet in haar eigen wereld. Toen begon ik er al een beetje achter te komen dat het een heel bijzonder en hoog gevoelig kindje was. Ze had uitspraken zoals ,,Jij mag niet in mijn wereld komen’’ en ,,Dit is niet de doeling”, ze had een bijzondere belangstelling voor kristallen en edelstenen en schilderde en tekende toen al heel goed.

Drie jaar kleuteren….ze is nog zo speels
Iris is begin november geboren. Veel kinderen gaan dan toch na bijna twee jaar kleuteren naar groep 3. Iris niet. Haar juf vond haar nog zo speels. Maar toen ze in groep 2 zat, kreeg ze gedragsproblemen en zijn we naar een kindertherapeut gegaan. Al vrij snel werd duidelijk dat ze meer uitdagingen nodig had en kreeg ze groep 3 taken. Als ouder oefen je daar niet veel invloed op uit, is mijn ervaring. Wij hadden graag gewild dat ze doorgestroomd was, maar de school was daar toch leidend in. Achteraf vinden we dat jammer.

Combiklassen
Toen ze in groep 4 zat, kwam ze in een combiklas terecht. Met een juf die voortdurend afwezig was wegens ziekte, later bleek dat ze overspannen was. Iris had een enorm focusprobleem. En zeker in een combiklas is het dan moeilijk je te richten op ‘jouw’ taken en je niets aan te trekken van de uitleg voor de andere groep. Ook het jaar daarna zat ze in een combiklas en toen ging het mis. Ze maakte zich in de klas steeds onzichtbaarder. Werd gepest. De juf sprak mij op het schoolplein aan, vlak voordat de les begon, dat het niet zo lekker ging met Iris. Ik was leesmoeder op school en als ik kinderen uit haar klas kwam halen zag ik Iris ineengedoken achter haar tafel zitten. Ik herkende haar gewoon niet.

Switch
Zodra duidelijk werd dat het volgende schooljaar een combiklas van groep 6, 7 en 8 zou worden, hebben we haar van school gehaald. Ze kwam op een nieuwe school, in gewoon één groep 6. Daar heeft ze drie jaar gezeten. Ook daar liepen we tegen dingen op zoals een enorm lage score voor de CITO, terwijl het een intelligent kind is. Ze kreeg het advies voor VMBO-TL en dat doet ze nu. Inmiddels weten we dat het een beelddenker is én dat ze ADD heeft, dus dat verklaart haar gebrek aan focus en verlies van concentratie na tien minuten les. Tja, als we alles van tevoren geweten hadden…dan hadden we er eerder op in kunnen spelen. Maar beter laat dan nooit.

Corina Blommendaal is getrouwd met Richard en moeder van twee dochters, Iris (15) en Jasmijn (12)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *