Tips

Hoe kun je je baby of peuter alleen leren spelen?

Vaak hoor ik van ouders van jonge kinderen dat zijn of haar kind niet alleen wil spelen. Wanneer ze het wel doen, is het vaak maar kort en sowieso is het vaak snel gebeurd wanneer mama in beeld komt. Hoe zorg je ervoor dat ze langer alleen spelen en je zelf je handen vaker vrij hebt?
Eerst samen, dan alleen
Wat vaak helpt is dat je eerst een tijd samen met je kind gaat spelen en het daarna alleen laat spelen. Dan heeft hij even je volledige aandacht gehad en accepteert hij het vaak makkelijker dat je vervolgens je eigen dingen gaat doen. Daarnaast leer je je kind spelen op het moment dat je samen speelt; door voor te doen, leer je je kind de mogelijkheden die hij heeft. Volg hierbij wel in eerste instantie het kind; kijk wat hij doet en bouw hierop verder. Laat hem zien wat je nog meer kunt doen en volg daarna je kind weer. 


Wat moet ik doen??
Weet je niet goed wat je moet doen en vindt je het lastig met je kind te spelen? Vaak is je aanwezigheid al genoeg; erbij zitten, kijken en tegen je kind praten. Het hoeft niet lang; 20 min. is in veel gevallen al lang genoeg. Zorg er wel voor dat je er met je volledige aandacht bij bent; leg je telefoon aan de kant en bewaar andere dingen voor straks. 

Vaste routine
Plan vaste momenten in dat je kind alleen speelt en dat je samen met hem speelt. Wanneer je kind moeite heeft alleen te spelen, bouw je die tijd langzaam op. Eerst laat je hem 10 min. alleen spelen, de volgende dag een kwartier, etc. 

Geniet!
Wanneer je niks anders aan je hoofd hebt op het moment dat je met je kind zit te spelen, kun je er enorm van genieten. Alleen al omdat je ukkie er zo van geniet! Grote kans dat je ineens nieuwe dingen ziet. Ik moet mezelf er ook af en toe aan herinneren dat ik er de tijd voor neem, dat schiet er nog wel eens bij in. Bij de oudste was dit meer vanzelfsprekend en de jongste kan ook goed alleen spelen. Maar wanneer ik het wél doe, zie ik zoveel plezier bij mijn zoontje dat ik me gelijk weer voorneem het iedere dag te doen! En nu volhouden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *