Bloggers, Mirte&Co

Onze gezinssamenstelling is ‘bijzonder’ mooi

Onze gezinssamenstelling is ‘bijzonder’ mooi

Een  écht meidengezin.

Onze gezinssamenstelling is ‘bijzonder’ mooi. In 1996 leerde ik Ingrid kennen bij de kinder- en jeugdtelefoon. Aan het begin van onze relatie gaf ik aan dat ik graag moeder wilde worden. Voor Ingrid was dit niet zo vanzelfsprekend.  Ze was ervan uit gegaan dat ze vrijgezel zou blijven en kinderen waren geen optie. Ze had een huis gekocht en volledig verbouwd. Het huis was klein en zeker niet geschikt voor een gezin. Ik woonde op een eenpersoons flat. Vanaf de eerste dag van onze relatie, pendelden we op en neer om altijd samen te zijn…

Onze gezinssamenstelling is 'bijzonder' mooi

Na ongeveer een jaar besloten we om ervoor te gaan. Het was meteen duidelijk dat ik, de kinderen zou gaan dragen. Rond de tijd van de eisprong, kreeg ik echo’s in het ziekenhuis.  Op het moment dat ik vruchtbaar was, werd de eerste inseminatie gedaan door de gynaecoloog. We besloten dat we dit net zo goed thuis konden doen.  Op deze manier maakte Ingrid ook deel uit van het zwanger worden.

Na de tweede inseminatie was ik zwanger. Tijdens de zwangerschap begon ik me zorgen te maken over, hoe het verder zou gaan. Twee moeders met kinderen. Hoe zouden anderen hiermee omgaan? Zouden ze gepest worden? Zouden ze überhaupt wel geaccepteerd worden door andere kinderen? Ik wilde graag als mamma aangesproken worden, maar hoe zat het dan met Ingrid?

Tijdens de zwangerschap kwam ik een artikel tegen in een maandblad. Het ging over twee moeders die samen een kindje hadden gekregen. Zij hadden bedacht dat de biologische moeder, mamma werd genoemd en haar partner “Meema” dat stond voor “Meemoeder”. Toen ik het las, voelde het meteen goed. Vanaf dat moment had ons kindje een Mamma en een Meema.

Toen Mette tweeëneenhalf was, ging ze naar de crèche. Vanaf de eerste dag wisten de kinderen de crèche niet beter, dan dat Mette twee moeders had. Voor hen was dit helemaal niet gek of vreemd.

Ongeveer twee weken voor Moederdag kwam de juf naar ons toe met de vraag of Mette ook iets voor Ingrid moest maken. We gaven aan dat ze dit misschien beter aan Mette zelf kon vragen Zij mocht zelf bepalen, wat ze hiermee wilde.  Mette zei dat ze voor Moederdag iets voor Mamma wilde maken en voor Meema iets voor Vaderdag. Meema was gewoon haar meisjespappa. Ik vond het een hele mooie, creatieve oplossing en zelf hadden we geen betere kunnen bedenken.

Tijdens de basisschoolperiode viel me op dat kinderen eigenlijk nooit vragen stelde over onze gezinssamenstelling. Er waren andere dingen waar ze het over hadden. Ik kan me nog herinneren dat een vriendinnetje kwam spelen en zou blijven mee-eten. Toen we aan tafel zaten vroeg of we het altijd zo deden. Ik wist niet wat ze bedoelde. Ze zei dat ze bij haar thuis altijd met een bord voor de TV zaten. Ze was dit niet gewend en vond het erg gezellig om samen te eten.

Er zijn veel gezinnen die tijdens het avondeten met een bord op schoot voor de TV zitten. Ik vind het juist heel belangrijk om de aan tafel te eten.  Overdag heeft iedereen het druk met school en/of werk. Het avondeten is het moment van de dag waarop we allemaal samen zijn. We hebben dan echt even tijd voor elkaar en de mobieltjes gaan aan de kant. Wanneer Ingrid middagdienst heeft, kan ze er natuurlijk niet bij zijn maar ook dan, eten we gezellig aan tafel. Ik merk dat de kinderen dit ook fijn vinden. Meestal blijven we na het eten aan tafel zitten. We nemen de dag door en hebben gesprekken over alles en nog wat. En sommige dagen hebben we, als echte meiden onder elkaar, heel flauwe humor en sluiten we de maaltijd af met buikpijn van het lachen.

Mirte&Co.

Wil je onze andere blogs lezen en ons volgen op Relaxed opvoeden super leuk! druk hier 

Tagged , , , , , , ,

About Marielle

Ik werk nu alweer 2.5 jaar bij Relaxed Opvoeden. Een super leuk en jong bedrijf die volledig in de groei zit naar zoveel meer en met fantastische leuke mensen samenwerkt. Ik werk voornamelijk op kantoor, werk de mailboxen bij, mail mensen aan , schrijf blogs, regel interviews en werk online op de website en Facebookpagina.
View all posts by Marielle →

5 thoughts on “Onze gezinssamenstelling is ‘bijzonder’ mooi

 1. Mooie blog weer, Mirte. Het lijkt me een gezellige boel, daar bij jullie thuis. Zelf heb ik drie dochters grootgebracht, en daar was ik blij mee : ik heb niets met voetbalvelden ..;) (jaja, er is ook meidenvoetbal…) , en wel met hun keuzes voor ballet, musicalles, toneel, zwemmen. Dus het was destijds al prima om dochters te hebben. Ik ben ervan overtuigd, zonder oordeel, dat de sfeer in een gezin met meiden anders is dan met jongens. Heb jij weleens gemijmerd hoe het zou zijn als jullie zoons hadden gekregen in plaats van dochters ? Ik wel hoor, omgekeerd dan. Vind het wel prima zoals het is …..;)

 2. Wat geweldig dat dit kan zonder vooroordelen. Ik denk wel, dat het voor mannen heel anders zou werken, omdat daar veel meer vooroordelen gelden en mensen eerder vanuit haat en agressie handelen en denken. Uit eigen ervaring weet ik dat vaderschap in dit land al iets is wat niet echt telt, vooral niet als je ” anders”bent (ik maakte zelfs fysiek geweld mee hierdoor en ben als vader (wat ik vroeger eigenlijk was) blijvend heel erg getraumatiseerd erdoor, ik ben dagelijks nog bezig met alles wat is gebeurd). Ik denk dat zowel jongens als meiden- gezinnen heel goed kunnen, als het uitgangspunt liefde en respect is! Je moet dan wel de juiste treffen, maar dat geldt voor alle relaties…Je hebt heel mooi verwoord hoe kinderen geen problemen maken van dingen, dat zouden volwassenen ook niet moeten doen!

 3. Op donderdag 22 maart 2018 om, 22:25 uur
  zijn we te zien in het programma
  “Dokters vs Internet” op NPO1
  [De herhaling is op vrijdag 23 maart, 16:20 uur]

  Mirte&Co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *