Over opvoeden

De time-out, wel of niet gebruiken?

De discussie is geopend. Nou ja, die was er eigenlijk al lang, want altijd zijn er voor- en tegenstanders geweest omtrent dit onderwerp. Maar nu recent onderzoek heeft uitgewezen dat de emotionele pijn die het kind voelt tijdens een time-out, er hetzelfde uitziet als de pijn bij fysieke mishandeling, is de discussie weer opgelaaid. Wat moeten we hiermee?

Omdat er al zoveel over is geschreven, zal ik jullie niet vervelen met alle voors en tegens van de time-out. Ben je daar wel benieuwd naar? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/pedagogiek/85298-is-een-time-out-schadelijk-voor-het-kind.html.
Wat ik zie, is dat veel ouders het te pas en te onpas gebruiken en het kind bij elke kleine ‘overtreding’ op de strafplek zetten. Ten eerste kost het jezelf ontzettend veel energie én het brengt een heel negatieve sfeer van de hele dag straffen met zich mee. En allerbelangrijkste: je doet je kind er zeker geen goed mee.

Zelf gebruik ik het bijna nooit bij mijn eigen kinderen, er zijn echt andere methodes om ongewenst gedrag te stoppen. Maar wat zijn dan die alternatieven? Uit de situatie halen is wél goed. Wanneer je kind erg overstuur is, kun je het afleiden door met hem naar een andere plek te gaan, over een ander onderwerp te beginnen of het gewoon bij je te nemen en een knuffel te geven. Vooral het laatste voelt voor veel ouders tegenstrijdig, want dan beloon je het toch? Maar wat je wilt – als het goed is – is je kind het negatieve gedrag afleren én positief gedrag aanleren. Door in te zetten op het laatste, vermindert automatisch het eerste.

Dat betekent zeker niet dat je nooit boos hoeft te worden en altijd lief moet blijven wanneer je kind gedrag vertoont dat echt niet door de beugel kan. Even kort en duidelijk toespreken en licht je stem verheffen, oftewel ‘een standje geven’, is prima. Je kind mag uiteraard weten dat het gedrag niet getolereerd wordt. Meer over straffen en de alternatieven hiervan zal ik in een latere blog toelichten.

Als je het wel gebruikt, wees je er dan bewust van waarom en wanneer je het gebruikt. Doe je het alleen omdat ‘Supernanny’ zegt dat het zo goed werkt, terwijl je je er eigenlijk helemaal niet goed bij voelt? Gebruik je het meerdere keren per dag en word je er doodmoe van? Stop er dan mee. Daarmee zal het een stuk rustiger en gezelliger in huis worden.

5 thoughts on “De time-out, wel of niet gebruiken?

  1. Heb er ook mee geoefend, die time-out maar vond het niet fijn. Het lijkt helemaal hot, maar inderdaad vraag ik me af of het zo goed is en zo ja, dan toch vanaf welke leeftijd. Dank voor je leuke en inzichtelijke blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *